24 Mayıs 2012 Perşembe

Objektif Çeşitleri



Objektifler diğer adı ile lensler fotoğraf çekme teknikleri ve amacına göre değişebilecek ve birçok çeşidi bulunan fotoğraf makinesinin fotoğraf çekerken işin önemli bir kısmını üstlenen parçadır. Objektifler çekim tekniklerine göre normal objektifler, geniş açılı objektifler, balık gözü objektifler, zoom objektifler, akromatik, anastigmat objektifler, tele objektifler olarak sınıflandırılır.

Normal Objektif

İnsan gözünün görüş açısına yakın objektif çeşitleridir. Stüdyo ortamında fotoğrafçıların vesikalık tarzı fotoğraflar çekmesi için en uygun objektiflerdendir. 45-50 derece açılarına sahip olan bu objektifler 24x36mm görüntü boyutuna sahiptirler.





Geniş Açılı Objektifler

Bu objektifler fotoğrafını çekmek istediğiniz dar bir alanı en geniş şekilde alabilmenizi sağlayacak olan araçlardır. Çok fazla alanı fotoğrafın içine taşıyabilen bu objektiflerin 17-28mm arasında kalan bir görüntü boyutuna sahiptirler.




 

Balık Gözü Objektifler

Bu objektifler çok dar alanları oldukça geniş şekilde çekmenizi sağlayan ve en geniş objektifler kategorisine girerler. Görüntü boyutu ise 6-16mm arasındadır.

 

Zoom Objektifler


Bu tarz objektiflerin görüntü açısını manuel olarak değiştirme imkanınız vardır. Bu objektifler sayesinde birden fazla objektif taşıma sıkıntısından kurtulmuş olursunuz.






Akromatik Objektifler


Basit objektifler gibi tek mercekli objektif olmalarının yanı sıra bu tarz objektifler kenarlarda görüntü deformasyonu yaşarlar. Kısık diyafram ile bu hataları gizleyebilirsiniz.




Rektilin ve Aplanetik Objektifler

Bu objektifler iki gruptan oluşan objektiflerdir. İki mercek arası 2-3 cm kadardır. Görüntüyü deforme etmezler.



Anastigmat Objektifler

En iyi ve kaliteli objektifler arasındadır. Işığı çok iyi geçirir ve görüntüyü deforme etmezler.



Tele Objektifler

Tele objektifler, uzaktaki bulunan bir nesneyi yakınlaştırmak için kullanılan objektiflerdir. Sıklıkla spor müsabakalarında kullanılan objektiflerdir. Ortalama 90mm den sonrası tele objektifler statüsüne girmektedir. 135mm, 150mm, 180mm, 200mm, 300mm, 400mm, 500mm, 1000mm, 2000mm gibi çeşitleri bulunmaktadır.



Kaynak

http://www.fotomektebi.com
http://www.iamistanbul.tv

                                   Mehmet Can Görgün

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder